Ξανθιά ή Γερμανική κατσαρίδα (Blattella germanica)

Ξανθιά ή Γερμανική κατσαρίδα (Blattella germanica)

Περιγραφή

Οι περισσότερες κατσαρίδες έχουν επίπεδο ωοειδές σχήμα, ακανθώδη πόδια και μακρυές νηματοειδείς κεραίες. Τα ανήλικα μέλη είναι μικρότερα, δεν έχουν καλοσχηματισμένα φτερά και μοιάζουν με τα ενήλικα μέλη. Τα ενήλικα μέλη της German Cockroach έχουν ανοιχτό καφέ χρωματισμό και δύο μαύρες ρήγες πίσω από κεφάλι καλύπτουν όλο το σώμα. Τα ενήλικα μέλη της German Cockroach ποικίλουν σε μήκος από 1,3 έως 1,7 εκατοστά, έχουν φτερά αλλά σπάνια πετούν. Τα αρσενικά μέλη είναι ανοιχτού καφέ χρώματος και είναι μεγαλύτερα σε μήκος από τα θυληκά τα οποία έχουν σκουρότερο χρωματισμό και είναι μεγαλύτερα σε πλάτος. Οι νύμφες δεν διαθέτουν φτερά και είναι μαύρου χρώματος. Οι κάψουλες των αβγών φτάνουν σε μήκος των 0,6 εκατοστών.

Συνήθειες

Η Γερμανική Κατσαρίδα είναι η περισσότερο συνηθισμένη κατσαρίδα που βρίσκεται σε σπίτια, διαμερίσματα, εστιατόρια, νοσοκομεία και άλλα μέρη όπου η τροφή αποθηκεύεται, ετοιμάζεται ή σερβίρεται. Οι κατσαρίδες αυτές μπορούν να μετακινηθούν από κτίριο σε κτίριο κατά τη διάρκεια των θερμών θερινών μηνών. Σχηματίζουν μεγάλους πληθυσμούς και στα σπίτια ζουν κυρίως στις κουζίνες και τις τουαλέτες. Οι κατσαρίδες αυτές έχουν μεγάλη ανάγκη υγρασίας και για το λόγο αυτό συνήθως μετακινούνται 3 με 4 μέτρα από τη φωλιά τους αναζητώντας τροφή και νερό. Χωρίς τροφή και νερό οι ενήλικες κατσαρίδες μπορεί να πεθάνουν σε δύο εβδομάδες αλλά μπορεί να ζήσουν μέχρι και ένα μήνα μόνο με νερό.

Κύκλος ζωής

Τα θυληκά μεταφέρουν τις θήκες των αβγών μέχρις ότου τα αυγά είναι έτοιμα προς εκόλαψη. Στη συνέχεια, οι θήκες τοποθετούνται σε απομονωμένο μέρος και οι νύμφες αρχίζουν να μεγαλώνουν εντός μίας ημέρας. Το θυληκό παράγει 4 με 8 θήκες κατά τη διάρκεια της ζωής που και η καθεμία περιέχει 30 έως 48 αυγά. Η εκόλαψη των αυγών διαρκεί ένα μήνα και οι νύμφες αναπτύσσονται σε διάστημα από 1,5 έως 4 μήνες. Η διάρκεια ζωής των κατσαρίδων του είδους German Cockroach κυμαίνεται για τα θυληκά μέλη από 6 έως 12 μήνες ενώ τα αρσενικά μέλη ζουν λιγότερο.

Η κατσαρίδα αυτή είναι μικρότερη από τα άλλα είδη και μπορεί να κρύβεται ευκολότερα στις ρωγμές και χαραμάδες αποφεύγοντας την ανθρώπινη παρουσία. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο έλεγχος των κατσαρίδων αυτού του είδους μπορεί να πραγματοποιηθεί, σε ικανοποιητικό βαθμό, με τη χρησιμοποίηση δολωμάτων στις ρωγμές και στις χαραμάδες των εγκαταστάσεων. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να θανατωθεί μέχρι και το 95% του πλυθησμού των κατσαρίδων.

Η Γερμανική Κατσαρίδα είναι παμφάγο και πτωματοφάγο είδος κατσαρίδας. Ωστώσο, έχουν ιδιαίτερη προτίμηση σε αμυλούχες και σακχαρούχες τροφές καθώς επίσης σε λίπη και έλαια αλλά και στο κρέας. Σε ορισμένες περιπτώσεις όταν το απόθεμα τροφής τους είναι περιορισμένο μπορούν να τραφούν με σαπούνι, κόλλα, οδοντόπαστα καθώς επίσης και μεταξύ τους εμφανίζοντας κανιβαλιστικές τάσεις.